En spand naturstensklæber og en tandspartel

Lægning af keramiske flisersfliser

Serie om lægning af keramiske fliser: Del I Lægning af fliser indendørs

En spand naturstensklæber og en tandspartel

Noget, du selv har lavet - det er noget helt særligt. Når det drejer sig om dine egne fire vægge, er du naturligvis særlig stolt af dit eget vellykkede byggeprojekt. I vores lægningsserie giver vi dig praktisk knowhow og tips til gør-det-selv-entusiaster, så du selv kan lægge keramiske flisersfliser og terrassefliser. Det kan du se her: Det er ikke svært at lægge stentøjsfliser! I denne artikel kan du læse, hvilket lægningsmateriale du skal bruge til at lægge fliser, den bedste lægningsmetode til keramiske fliser, information om fugning, rengøring og meget mere.

Forberedelse: God planlægning er halvdelen af kampen

En spand naturstensklæber og en tandspartel
God forberedelse gør arbejdet lettere!

Vi har samlet et par tips til dig, så du er godt rustet til at lægge dine keramiske flisersfliser.

1. Medtag 5-10 % afskæringer

Bestil ca. 5 - 10 % flere fliser eller terrasseplader. Hvorfor det? Ganske enkelt: Fliser af natursten eller keramiske fliser skal skæres til i hjørner og kanter for at få den ideelle pasform i rummet. Desuden kan du med fliser af keramiske fliser med et naturligt sten- eller trælook (svarende til ægte natursten) opleve, at farven og åretegningen på en enkelt flise er mindre tiltalende. Med lidt ekstra i reserve kan du være mere fleksibel og udskifte fliser, hvis det er nødvendigt, for eksempel hvis du lægger fliser med træeffekt.

2. Passende værktøj og lægningstilbehør

Alt på et øjeblik, bekvemt samlet for dig her som en downloadliste:

Materialeliste til primer

Materialeliste til lægning

Materialeliste til fugning

Forresten: Et stort plus og meget praktisk, når det drejer sig om at lægge keramiske flisersfliser! I indkøbskurven i vores online shop beregnes det komplette sortiment af tilbehør og tilpasses nøjagtigt til den mængde fliser, du har bestilt.

3. Vælg lægningsmønster

En krydsfuge, eller vil du hellere lægge fliserne i et forskudt mønster, f.eks. som en tredjedelsfuge? Valget af lægningsmønster er en smagssag og har afgørende indflydelse på rummets virkning. Hvis du lægger fliser med træeffekt, bør du også tage hensyn til plankeformatet - det kommer f.eks. bedst til sin ret i en vild forbandt.

4. Lægningsmetode: Tyndbundsmetoden

Lægningsanbefalingen er her identisk med den for naturstensfliser:

Fliser af stentøj er generelt formstabile, og derfor lægges de indendørs med tyndbedsmetoden (eller: mellembedsmetoden med større klæbetykkelse). Klæbetykkelsen for tyndbundsmetoden er 2-6 mm. For at opnå optimal vedhæftning på gulvet anbefaler vi den såkaldte kombinerede metode (her er afretningslaget og bagsiden af fliserne belagt med fliseklæb).

Godt at vide: På grund af den lave installationshøjde er denne installationsmetode særligt velegnet, hvis du vil installere gulvvarme i gulvet.

Vigtigt: Overhold det angivne blandingsforhold for klæber og fugemateriale samt de tørringstider og den behandlingstid, der er angivet på emballagen.

5. Arbejd rent

Hvorfor skal du gøre det? Fordi det ganske enkelt sparer arbejdskraft: Hvis du ikke efterlader unødvendigt byggesnavs, behøver du ikke at vaske det af efter installationen.

Grunding af afretningslag

Flisemurer påfører primeren med en rulle
Underlaget er grundet for bedre vedhæftning.

Priming er nødvendig før lægning for at forbedre fliseklæberens vedhæftning til underlaget. Generelt bestemmer underlaget valget af primer: Hvis underlaget er sugende (f.eks. cementholdigt afretningslag), skal du vælge en opløsningsmiddelfri primer, f.eks. fra Sopro. Produktet reducerer underlagets sugeevne og forbereder dermed gulvet optimalt til lægning. Til andre underlag (f.eks. beton, glas eller metal) skal du bruge en primer til ikke-absorberende underlag.

Før behandling med primer

Før produktet påføres, skal det kontrolleres, at underlaget er revnefrit, plant og tørt. En måling af restfugtigheden giver sikkerhed og udføres af de fleste bygherrer. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du få en specialist til at udføre en CM-måling.

Vær opmærksom på følgende specifikationer: For cementgulve kan restfugtigheden være 2 % (opvarmet og uopvarmet), for calciumsulfatgulve 0,5 % (uopvarmet) eller 0,3 % (uopvarmet). Korriger et ujævnt gulv med gulvafretningsmasse eller en selvnivellerende masse. Rengør til sidst gulvet med en støvsuger.

Grunding

Påfør primeren på gulvet med en rulle eller malerrulle. Undgå dannelse af vandpytter, og overhold derefter den tørretid, der er angivet på emballagen.

Særligt tilfælde: Grunding i badeværelser og lignende.

Når man lægger keramiske fliser i vådområder som badeværelser og brusere, er det vigtigt med en ekstra professionel forsegling for at forhindre mulige skader forårsaget af indtrængende fugt. Når primeren er tørret, påføres yderligere fugemasse.

Mens fugemassen stadig er våd, skal du sætte forseglingstape på hjørneområderne. Placer derefter præfabrikerede tætningsmuffer rundt om tilslutningerne på væggen. Disse skal pænt omslutte VVS-tilslutningerne.

Når det første lag er tørt, påføres endnu et lag tætningsmasse. I dette trin males det også på tætningsbåndet og tætningsmuffen. Det gælder også her: Overhold tørretiderne og producentens anvisninger, før du begynder at lægge keramiske flisersfliserne.

Lægning af keramiske flisersfliser

En flisemurer påfører klæbemiddel på bagsiden af en flise
Gælder for naturstensfliser og keramiske flisersfliser: "Buttering-floating-processen" forbedrer vedhæftningen yderligere.

Fliserne af keramiske fliser i vores sortiment er formstabile og lægges ved hjælp af tyndbundsmetoden. Her påføres klæberen på gulvet i en tykkelse på ca. 10 mm og komprimeres til ca. 5 mm, når fliserne trykkes ned.

Til denne type installation anbefaler vi også at lægge fliser af keramiske fliser ved hjælp af den såkaldte"buttering-floating-metode" (også: kombineretmetode) for at forbedre vedhæftningen til gulvet. Dette indebærer, at man belægger bagsiden af flisen med fliseklæb samt gulvet.

Ved lægning af keramiske flisersfliser sikrer flisekryds eller andre hjælpemidler som f.eks. skrueplader en ensartet fugebredde. Disse kan bruges til at udjævne flisehøjden til nærmeste millimeter. For formstabile fliser er fugebredden ca. 2-3 mm.

I øvrigt er den her beskrevne lægningsmetode næsten identisk for forskellige typer af fliser fra den keramiske flisefamilie (f.eks. lertøjsfliser). Det betyder, at du endda nemt kan lægge XXL-fliser eller fliser med træeffekt, som kan være noget mere udfordrende på grund af deres format.

Tips til installation:

Stue med fliser i træ Canada Lake og sofa
Plankeformatet får fliser af keramiske fliser med træeffekt til at se endnu mere autentiske ud!
  • Bland ikke fugemassen i hånden, men med et piskeris for at fordele pigmenterne og ingredienserne jævnt.
  • Arbejd dig frem række for række: Påfør lim, tryk fliserne ind, og bank om nødvendigt fast med en hvid gummihammer.

Tip: Den tørretid, der angives af producenter som Sopro, er ofte baseret på en gennemsnitsværdi på 20 °C. Afhængigt af omgivelsestemperaturen ændres dette med en forskel på 5 °C. Ved 25 °C halveres tørretiden, og ved 15 °C tager det dobbelt så lang tid.

Lægning af fliser med træeffekt: Plankeformater og storeformater

En lille udfordring er lægning i plankeformat. I store plankeformater som 20x120 cm fremkalder fliser med træeffekt et autentisk look på gulve og vægge.

Der er dog et par ting, man skal huske på, når man lægger fliser med træ-effekt: Det er vigtigt, at underlaget er helt plant og stift. Hvorfor det? For at forhindre bøjning og deformation af fliserne. Ud over at lægge med tyndbedsmetoden med den kombinerede metode kan man bruge en tandspartel for at opnå en installation med så få hulrum som muligt og forbedret vedhæftning til gulvet.

Forresten: Et "stort format" defineres generelt som en kantlængde på 60 cm eller mere. En flise på 50x50 cm hører derfor endnu ikke til denne gruppe, men det gør fliser på 60x60. Fra denne størrelse og opefter er det svært for en enkelt person at lægge fliserne uden ekstra hjælpemidler som f.eks. sugekopper.

Info: Ingen halvbinding for aflange keramiske flisersfliser

Når keramiske flisersfliser brændes, opstår der små deformationer, der fører til minimal krumning. Når man lægger aflange fliser i en halvbinding, møder det laveste punkt på den ene flise det højeste punkt på den anden, hvilket skaber en snublefare.

Af denne grund har flisehandlerlauget bestemt, at halvbåndet ikke længere skal bruges til aflange formater (fra 30x60).

Lægning af keramiske flisersfliser på væggen

I lighed med stentøjsfliser er porcelænsfliser også populære til vægdesign. Selv om naturstensfliseklæb generelt er meget stabilt og har en høj klæbeeffekt, vejer planker og store formater normalt en betydelig mængde på grund af deres størrelse.Men da planker og store formater normalt har en betydelig vægt på grund af deres størrelse, anbefales det at bruge kiler eller papskiver for at få mere stabilitet og jævn afstand, når man lægger keramiske flisersfliser på væggen. Dette er især vigtigt, når man lægger XXL-formater eller fliser med træeffekt.

Sådan gør du: Start fra gulvet og arbejd dig op række for række. Fliseklæberen giver normalt en god grundlæggende vedhæftning til keramiske fliseret. For at få et bedre greb og en jævn afstand kan du bruge fugekryds, kiler, papark eller andre hjælpemidler (se praktisk tip).

Brug et vaterpas til løbende at kontrollere, om vægoverfladen er i vater, og påfør mere lim på væg og flise, hvis det er nødvendigt.

Praktisk tip: Firmaer som Karl Dahm tilbyder særligt udstyr og tilbehør til gør-det-selv-håndværkere og professionelle (f.eks. halvmåneformede kiler), som gør det lettere at lægge keramiske fliser på væggen.

Fliseskinner osv. som designelementer

En smagssag: Nogle gør-det-selv-fans bruger fliseskinner til at afslutte væggen som kanter eller vægfremspring. På grund af deres holdbarhed og lange levetid er de særligt populære i rustfrit stål, aluminium eller plast og fås i ethvert velassorteret byggemarked. Med lidt snilde kan du selv montere skinnerne under installationsprocessen.

Sådan gør du: Tryk skinnen ind i den stabile lim, der er påført gulvet eller væggen, og tryk derefter flisen ind i den limbelagte skinne.

En anden mulighed, f.eks. for visuelt at designe hjørnerne på badekar, er at skære keramiske flisersfliserne til i en gering (også kendt som et "jolly cut"). Hvad er det for noget?

Det er en hjørneforbindelse mellem to emner, som normalt har samme vinkel og derfor passer nøjagtigt sammen. Her er et eksempel, der illustrerer dette:

Hvis det tilsvarende hjørne eller den tilsvarende flise skal have en vinkel på 90°, er geringssnittet resultatet af et 45°-snit. For at skære fliserne på denne måde skal du bruge et vådskærebord og indstille skærestangen til 45° til bearbejdning. Dette kan variere lidt fra producent til producent.

Fordelene ved dette designtrick: For det første øger det fugeområdet, hvilket øger stabiliteten. For det andet skaber det et "solidt look": For eksempel ser et badekar ud, som om det er lavet af en solid blok keramiske fliser.

Vil du være på den sikre side, eller tror du, at du har to venstrehænder? Hyr en ekspert i fliser. Find ud af, hvordan du genkender dem, og hvordan du vurderer dem i vores artikel"Find en kompetent fliselægger"!

Skæring af fliser i keramiske fliser

Skæring af fint materiale js 5
keramiske fliser er meget tæt - der er forskellige måder at skære det på

Ligesom natursten kan keramiske fliser skæres med et vådskærebord eller med en "flex" (en vinkelsliber). Man kan opnå særligt præcise snit og lige kanter med et vådskærebord, men en almindelig vinkelsliber er som regel tilstrækkelig til mindre opgaver. En fliseskærer er også meget almindelig, hvor fliserne i keramiske fliser kun ridses og derefter skæres rent igennem. Ideelt set skal den ridsede flise bankes forsigtigt med en lille gummihammer for at splitte den. Hvis man blot "brækker" den, vil det efterlade en ujævn kant. Læs mere om at skære i keramiske fliser her!

Fugning af keramiske flisersfliser

Samlinger af mørke fliser er fyldt
Fugemasse påføres fugerne med en spatel

Når fliserne er tørret tilstrækkeligt efter lægning, kan du begynde at fuge keramiske fliseret. Vær opmærksom på tørretiden på emballagen.

Her er et par tips til at sikre, at det fungerer godt:

  1. For at få en holdbar og ren fuge skal du bruge en fuge af høj kvalitet, f.eks. fra Sopro. Vores onlinebutik foreslår det fugemateriale, der matcher farven på dine fliser i indkøbskurven.
  2. Bland fugemassen i henhold til producentens anvisninger, og påfør den diagonalt i forhold til fugemønsteret.
  3. Overhold fugematerialets arbejdstid. Den må ikke overskrides, da afbindingsprocessen ellers begynder, og massen ikke længere kan bearbejdes korrekt eller skal omrøres igen. Hvis fugemassen allerede er for fast, kan det ødelægge mørtelmatrixen.
  4. Ekspansionsfuger og tilslutningsfuger (endefuger, f.eks. til væggen) forsegles med silikone. Som regel bestemmer afretteren, hvor en ekspansionsfuge er placeret i rummet. Da fugen også er synlig på den udlagte overflade, er det bedst at placere den på et iøjnefaldende sted (dørtærskel, overgang fra et rum til et andet).
  5. Hvorfor laves denne fuge overhovedet? Ved opdeling af et rum bør den maksimale feltstørrelse på 40 m² ikke overskrides for at udligne termiske spændinger optimalt. Ekspansionsfuger oprettes for at undgå mulige spændingsrevner. Slutfugen mellem gulvfliserne og fodpanelet er også fyldt med silikone.

Rengøring af keramiske flisersfliser efter lægning

Flisebelæggeren renser gulvet
Overskydende mørtel på overfladen af fliserne vaskes af

Vask fugeresterne af i god tid. Du kan se det, når fugen er mat og lys i farven. Er du i tvivl? Lav en fingertest: Hvis der ikke er noget klæbrigt fugemateriale tilbage, kan du begynde at rengøre.

For grundig rengøring af keramiske flisersfliser skal du fortsætte i to trin:

  1. Fjern med cirkulære bevægelser den indtørrede fugemasse fra den flisebelagte overflade med et vaskebræt.
  2. Rengør derefter stentøjsfliserne helt. Bliv ved med at skifte vand. Tør svampebrættet eller gummiskraberen diagonalt hen over den fugede overflade for at forhindre, at fugemassen vaskes ud igen.

Praktiske tips til at undgå fejl

Fejl er irriterende - især når man nemt kan undgå dem på forhånd med lidt viden. Her er et par typiske fejl:

1. Uegnet installationstilbehør og -materiale

Hvis du informerer dig selv på forhånd, kan du være på den sikre side: Hvilket materiale skal du bruge og i hvilken mængde til at lægge keramiske flisersfliserne? Ud over vores intelligente shopsystem hjælper vores downloadlister også som en rettesnor for, hvor meget og hvilken flisemørtel, primer, fugemasse eller andre hjælpemidler som vaterpas og gummihammere, du har brug for.

2. Uegnet lægningsmetode valgt

Tyndbed (eller centerbed) er et MUST for optimal vedhæftning til gulvet og for flisernes målnøjagtighed

3. Tørretiderne er ikke overholdt

Stentøjsfliserne hæfter ikke ordentligt, fugen vaskes ud igen, når fliserne vaskes af? Så har du måske været lidt for utålmodig med tørretiden. Følg producentens anvisninger, og tag dig god tid, når du grunder og fuger.

4. Fugen er for flydende

Især ved smalle fuger er det fristende at blande massen mere "suppeagtig", da det gør den lettere at arbejde ind i fugerne. Det virker i starten, men pigmenter fra fliseklæberen kan opløses og dermed ødelægge mørtelmatrixen.

5. Underlaget er ikke ordentligt rengjort

Et rent underlag er afgørende. Støv og alt, hvad der danner et adskillende lag, vil senere hindre den korrekte lægning af keramiske flisersfliserne. Det er bedre at rengøre alt omhyggeligt - indsatsen er det værd i sidste ende!

6. Andre specifikationer og byggestandarder, der ikke overholdes

Ujævnheder, revner og lignende kan nemt undgås. Planlæg dilatationsfuger i afretningslaget på forhånd, og tag dig god tid under installationen.

Som du kan se: At lægge fliser af keramiske fliser er ikke kun for professionelle!

Bemærk: Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.

Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.