Imprægnering af sandsten
Ekstra beskyttelse mod væsker og andet
Lyse solskinsfarver, diskrete gråtoner og en original overflade, der simpelthen føles god at røre ved - sandsten er en natursten med karakter, der gør en god figur både som sandstensplader udenfor og som dekorative sandstensfliser indenfor. Der er delte meninger, når det gælder rengøring og pleje: Imprægnering af sandsten - ja eller nej? Vi vil til bunds i dette og andre spørgsmål om emnet.
Info: Er sandstensimprægnering en fugemasse?
Nej. De to begreber bruges ofte i flæng, men de refererer til helt forskellige ting. Mens en imprægnering absorberes fuldstændigt i stenen uden at efterlade rester, danner en fugemasse en genkendelig film på stenens overflade. Afhængigt af produktet kan dette være genkendeligt som et skinnende lag.
Imprægnering eller forsegling af sandsten?
Da imprægnering ikke danner et lag på stenen, kan den aktive ingrediens trænge ind i sandstenen. Som regel imprægneres sandsten ikke over det hele, men kun overfladen på flisen eller pladen. Imprægnering af natursten er det første valg til udendørsarealer, da stenen udsættes for vind og vejr og "lever". Hvis kun den ene side behandles, kan sandstenen "ånde", og fugt som f.eks. regnvand kan sive væk eller trænge ned i den omkringliggende jord.
Forsegling skaber en fin belægning på stenens overflade, som gør den lettere at pleje, men ændrer sandstenens farve og udseende. I de fleste tilfælde skabes der en unaturlig våd effekt, som fjerner stenens naturlige effekt.
En forudsætning for en god forsegling: Underlaget må ikke være vådt på nogen måde, da der ellers kan opstå pletter. Ved stenforsegling behandles ofte hele sandstenen, hvilket kan føre til grimme misfarvninger eller udblomstringer, hvis der er restfugt i stenen.
Praktisk: Sådan virker imprægnering på natursten
Naturen som forbillede: Sandstensimprægnering absorberes i naturstenen og giver usynlig beskyttelse mod udefrakommende væsker, fedt eller olier. Takket være den såkaldte "nanoeffekt" absorberes disse ikke i stenen og kan blot tørres væk med en klud.
Giv ikke snavset en chance: For at beskytte dit naturstensgulv optimalt anbefaler vi generelt at imprægnere alle natursten - med undtagelse af hårde sten som granit og gnejs - (herunder skifer, kalksten og travertin).
Giver imprægnering af sandsten overhovedet mening?
Som sedimentær sten og blød sten har sandsten en høj vandabsorptionskapacitet. Regnvand og lignende tørrer generelt langsommere end ved andre natursten, og forurening fra fugleklatter kan også lettere forurene stenen, end det er tilfældet med andre natursten.
Derfor er imprægnering særlig nyttig her, da den beskytter stenen mod alle væsker, der påvirker naturstenen udefra.
Bemærk: Selv en god imprægnering skal fornyes fra tid til anden for at opretholde den ekstra langtidsbeskyttelse af produktet. For udendørs sandstensplader anbefales det at gentage dette hvert fjerde til femte år (oftere, hvis det er nødvendigt på nordsiden af terrassen eller i skyggefulde områder).
Forsigtig: Imprægnering er ikke en fuldstændig beskyttelse mod graffiti. Hvis denne type pletter er opstået på din sandsten, er det bedst at konsultere et specialiseret stenrestaureringsfirma. Ved hjælp af professionelt udstyr og behandlinger som f.eks. slibning kan stenens struktur og dybe bund normalt rengøres fuldstændigt igen.
Vores sandstenssortiment i video
Oplev interessante fakta om sandsten og vores udvalg af terrasseplader i sandsten her i videoen:
Sådan fungerer det: Imprægner sandsten
Fjern eventuelt snavs fra sandstensgulvet på forhånd, og sørg for, at det er tørt. Hvorfor er det sådan? Resterende fugt kan få overfladen til at se plettet ud. Firmaer som Lithofin tilbyder allerede en færdig stenimprægnering, som du påfører stenen (f.eks. med en malerrulle eller en klud) i henhold til producentens anvisninger.
Vi anbefaler imprægneringsmidlet Fleckstop W, som er velegnet til alle natursten i vores sortiment. Hvis du imprægnerer sandstenen med dette produkt, vil der ikke ske nogen efterfølgende ændringer af stenen, som f.eks. en uønsket våd effekt på overfladen. Overskydende imprægnering tørres af med en fnugfri klud.
Vil du vide mere? Læs vores artikel Imprægnering af natursten!
Farveforstærker - er imprægnering ikke nødvendig?
Du må ikke forveksle de to ting: Farveforstærkeren erstatter ikke imprægnering, den har en vandafvisende effekt og forstærker desuden naturstenens farve. Dette produkt bruges især sammen med den farverige Peacock-skifer for at bringe stenens levende farver til live.
Imprægnering også til keramiske fliser?
Praktisk spørgsmål: Skal keramiske fliser af keramiske fliser også imprægneres? Et klart nej! I modsætning til originale natursten (som Solnhofener) behøver fliser ikke at blive imprægneret på grund af keramiske fliserets plejevenlige og slidstærke struktur. Så hvis du vælger et naturstenslook i høj kvalitet, får du ikke kun et autentisk udseende, men også et gulv, der ikke kunne være nemmere at rengøre.
Uanset om du lægger sandsten som polygonale plader med middelhavscharme eller som dekorative fliser i dit hjem - du gør altid klogt i at bruge en passende imprægnering til ægte natursten.
Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.