Kundefoto: Mustang skiferfliser, lagt i stuen foran pejsen

Komfur på natursten

Fortryllende pejseromantik om vinteren

Kundefoto: Mustang skiferfliser, lagt i stuen foran pejsen

En varmende brændeovn med knitrende brænde - hvad kan være bedre i den kolde tid end at sidde ved en hyggelig pejs? Den beroligende varme fra ilden skaber en følelse af hygge og hjemlighed. Selv vores forfædre varmede sig ved ilden for tusindvis af år siden. I dag nyder vi at tilbringe hyggelige timer foran ilden med en kop varm te.

Omgivelserne er også afgørende for bålromantikken i hjemmet: En ikke-brændbar gulvbelægning som f.eks. natursten er ideel til en stue med pejs. Det er smudsafvisende, let at vedligeholde og passer ind i atmosfæren, hvis du vil indrette dit hjem på en økologisk og naturlig måde i høj kvalitet.

Et drømmeteam til hjemmet: pejs og naturstensgulv

Fliser i light travertin i stuen med pejs og hund
Hygge og feel-good-stemning med travertin-fliser

Pejsen er i centrum i denne stue i landlig stil. Når ilden tændes om aftenen, spreder der sig en hyggelig varme i den rummelige opholds- og spisestue. Det siger sig selv, at familiens hund har fundet sin yndlingsplads på naturstensgulvet(travertin light) ved siden af pejsen.

Lille, men mægtig: en pladsbesparende pejs

Kundefoto: Rustikke fliser i travertin lagt i spise- og opholdsområdet
Gulvet giver rummet en varm og hyggelig atmosfære

En mindre brændeovnsmodel, der fylder mindre, men ikke er mindre hyggelig: den såkaldte danske pejs. Det rustikke travertingulv matcher de rustikke møbler, og det samme gør det åbne brændehjørne.

En pejs til den moderne stil

Stue med Travertine Medium Line fliser
En moderne stue med Travertine Medium Line

Denne stue har en helt anden fornemmelse. Her bor pejseelskere, som har holdt deres stue puristisk og i klare farvekontraster (gulv: Travertin Medium Line). Den varme ild i pejsen er et levende blikfang. Den moderne brændeovn spreder nok varme til at gøre den rummelige stue og spisestue hyggelig og varm - selv på kolde vinterdage, når sneen hvirvler uden for vinduerne.

Trends: brændeovn, kakkelovn, almindelig brændeovn

Grey Slate-fliser lagt foran en pejs
Klare former og ren hvid - den aktuelle pejsetrend. Kombineret med et naturstensgulv af høj kvalitet (Grey Slate, klik på billedet for at få mere at vide om produktet).

Man skelner groft mellem fritstående brændeovne og kakkel- og brændeovne, der er indbygget i murværket. En brændeovn er som regel billigere og fylder mindre, mens en kakkelovn er større og har indbyggede bænke. Designet er meget forskelligt. "Den nuværende trend er pejse med et moderne design, i klare former og i ren hvid", fortæller Michael Kozlowski fra Hark, en førende producent af brændeovne. "I modsætning til denne tendens ser vi dog også, at pejse med gamle kakkelformer, som dem fra mormors tid, men udstyret med den nyeste opvarmningsteknologi, også er meget populære."

Jo mere man kan se af ilden, jo hyggeligere og mere autentisk er bålstemningen, og derfor er ovne med store udsigtsvinduer, f.eks. panoramavinduer eller med udsigtsvinduer på to eller tre sider, at foretrække.

Opvarmning med pejs i natursten

Pejsen i natursten har en lang tradition - og stråler i dag med et moderne look. Marmor, lys sandsten eller kalksten bruges som beklædning til hele pejsen eller bare til siddefladen på kakkelovne eller basisovne. Behandlingen af stenene bestemmer pejsens karakter: Prægede sten til en synlig overfladestruktur, der er modelleret efter naturen, har et rustikt udseende; polerede sten skaber et sofistikeret look. Interiøret er også blevet mere moderne: I dag findes der naturstenspejse med moderne varmeindsatser på markedet (naturstenspejse fås f.eks. fra Hark eller Manufactum).

Beskyt beboere og jord

Baby leger på et naturstensgulv foran en pejs
Takket være de høje sikkerhedsstandarder kan børn lege ubekymret foran pejsen.

Det siger sig selv, at sikkerheden for husets beboere er altafgørende. Derfor er man i Tyskland gået væk fra åbne pejse (en forordning foreskriver, at brændeovne med åben pejs ikke må være i kontinuerlig drift). I stedet tilbydes pejse med en glasdør foran brændkammeret og høje sikkerhedsstandarder.

Ifølge de tyske brandregler skal du holde en afstand til væggen på mindst 20 cm for fritstående pejse. Ud over afstanden til væggen skal der holdes en sikkerhedsafstand på 50 cm foran brændeovnsdøren. Et godt skorstensaftræk er vigtigt, så familien ikke udsættes for røg eller fint støv. Den lokale skorstensfejer kan rådgive dig om, hvordan du planlægger skorstenen og lufttilførslen korrekt, og han kender de lokale myndigheders krav til de tilladte røggasværdier for en brændeovn.

Ud over familiemedlemmernes sikkerhed er det også vigtigt at beskytte møbler og gulvbelægning. Varmefølsomme materialer (f.eks. møbler, træ- eller plastpaneler, gardiner eller lignende) må ikke befinde sig i brændkammerskivens strålingsområde. Ved brændbare gulvbelægninger som parket-, laminat- eller tæppegulve er det obligatorisk at placere en brandsikker gulvplade, f.eks. en glasplade eller en flisebelægning foran pejsen, da der kan falde aske eller gniststøv ned på gulvet, når pejsen åbnes.

Tip: Ideeltset bør du lægge en ikke-brændbar gulvbelægning i stuen, f.eks. stenfliser. De er robuste, nemme at rengøre og ser ud til at være af meget høj kvalitet. På den måde slipper du for at lægge en ekstra brandsikker gulvflise.

En væg af natursten sætter pejsen i fokus

Pejseområde med skiferfliser
Pejseindfatning med skiferfliser. Klik på billedet for at få mere at vide om dette produkt.

Udformningen af bagvæggen bag brændeovnen er også med til at skabe en særlig feelgood-atmosfære. Her gælder det samme som for gulvet: Den direkte væg bag brændeovnen skal beklædes med ikke-brændbart materiale eller pudses med opløsningsmiddelfri puds. I øjeblikket meget trendy og ofte set i nye bygninger: En hel væg beklædt med naturstensplader i stenlook. Det er lige så nemt at beklæde en del af væggen med mursten i natursten, som sætter pejsen i centrum og fremhæver den. Hvis du foretrækker et mindre rustikt look, skal du vælge vægfliser med en flad overflade. Hvis pejsen er sat ind i murværket, er mørke skiferfliser ideelle som indramning - spor af aske eller gnister fra pejsen kan ikke så let plette dette materiale.

Opbevaring af brænde med stil

Pejs med brænderum og Medium Line travertingulv
Brænderummet er allerede integreret i denne ovn. Gulvet: Naturstensfliser Travertine Medium Line.

Hvis du ikke vil gå ned i kælderen eller garagen hver dag for at hente brænde til bålet, bør du planlægge et opbevaringsrum i stuen. En vægniche, hvor brændet kan opbevares, er bedst. Alternativerne er f.eks. en åben træhylde, en brændereol i metal eller, hvis du vil have noget lidt mere usædvanligt, et rundt brændereolsystem til væggen. Brænde er et rustikt og naturligt dekorativt element og behøver ikke at forsvinde ind i et skab, men kan bruges som blikfang. Der findes også brændeovne, som regel større modeller, der har et integreret brænderum.

Varme fra gulvvarme

Uanset om du opvarmer med træ eller (desuden) har gulvvarme - et naturstensgulv lagrer varmen rigtig godt. Årsagen til dette er naturstenens gode varmeledningsevne. Varmen overføres hurtigere til rummet, hvilket forkorter opvarmnings- og afkølingsfasen - varmen er til rådighed, når der er brug for den, og du sparer på energiomkostningerne. I modsætning hertil kan andre gulvbelægninger som træ, PVC, linoleum eller kork ikke transportere og lagre varmen lige så godt.

Sidst opdateret:23-09-2024
Foto af Tabea Salzer, medlem af redaktionen
Forfatter:
Tabea Salzer
har skrevet mange tekster og fotos til magasinet Stonenaturelle. I videoer viser hun læggevejledninger og designideer til indretning med naturligt smukke fliser og plader. Klik ind på stonenaturelles YouTube-kanal!