Baby leger på et naturstensgulv foran en pejs

Natursten og gulvvarme?

Varmeledningsevne for natursten, keramiske fliser & co.

Baby leger på et naturstensgulv foran en pejs

At gå barfodet på varme sten og mærke gulvets bløde tekstur mod fodsålerne ved en behagelig temperatur - en særlig dejlig idé, når det er koldt og vådt udenfor, og dit yndlingssted er dit hyggelige hjem. Men er naturstensgulve overhovedet egnede til gulvvarme? Har naturstensfliser en god varmeledningsevne? Det er det, gulvvarme handler om. Varmeledningsevnen for natursten og keramiske fliser er optimal og overstiger betydeligt mange andre gulvbelægninger. Du kan finde ud af, hvorfor det er tilfældet her.

Sten - naturlig varmeleder

Light, kvinde i hvilestol, der kærtegner gulvet
Stengulve kan score point med optimal varmeledningsevne.

Den barriere, som varmen skal overvinde med gulvvarme, er gulvbelægningen. Om det er en god forudsætning for et sådant varmesystem, afhænger hovedsageligt af dets termiske modstand. Dette refererer til forholdet mellem tykkelsen og en komponents varmeledningsevne - dette varierer meget for forskellige gulvbelægninger. Mens træ, PVC, kork og laminat har en tendens til at have isolerende egenskaber og ikke så let afgiver varme, dvs. har en høj termisk modstand, kan fliser af natursten og keramiske fliser score point for deres fremragende varmeledningsevne, idet de opnår topværdier på op til 3,5 W(mK). De er derfor i stand til at overføre varme til rummet hurtigere, hvilket effektivt forkorter opvarmningsfasen. En anden fordel: Fliserne opvarmes meget jævnt.

Energibesparende varme fra alle sider

Travertin Fliser i badeværelset med bruser
Hyggelig varme fra gulv og vægge - særligt behageligt på badeværelset

Fordelene overbeviser mange: De fleste huse, der renoveres eller nybygges i dag, er udstyret med gulvvarme. Der bruges både elektriske og hydrauliske varmesystemer. Ud over den behagelige varme nedefra er det faktum, at varmen er placeret under gulvbelægningen, en visuel merværdi for opholdsrummene - den arbejder stille og effektivt ude af syne. Varmerørene er enten integreret i det såkaldte varmelag eller forbundet med varmemåtter i gulvbelægningen. Denne diskrete måde at levere varme på er ikke kun begrænset til gulvet; varmeapparater kan også placeres bag vægge. I dette tilfælde lægges paneler med varmerør på indersiden af væggene, pudses med en speciel mørtel og dækkes derefter med vægkonstruktionen. Den store fordel ved vægopvarmning: Med den høje andel af stråling er lave rumtemperaturer tilstrækkelige til, at man føler sig godt tilpas og varm - og der spares betydeligt med energi. Kombinationen med vægfliser af natursten eller keramiske fliser som vægbeklædning med fremragende varmeledningsevne er også ideel her.

Skønhed møder hygge - varme stenfliser

Cleopatra Light med kravlende baby
Det gør det rigtig sjovt at kravle - på et varmt, hyggeligt gulv af natursten.

Travertinfliser med deres rustikke naturfarver eller kalkstensfliser med deres cremede pastelfarver forstærkes af gulvvarme, så de får et varmt og venligt udseende. Selv i den kolde vinter minder disse gulvfliser dig om smukke sommerdage - og det løfter humøret. Men materialer, der skaber en kølig, elegant og urban atmosfære, som f.eks. mørke granitfliser eller skiferfliser, giver også en hyggelig varme takket være gulvvarmen og skaber en attraktiv og behagelig følelse af at bo, som du ikke vil undvære i det ubehagelige efterårs- og vintervejr.Og for dem, der gerne vil kombinere den hyggelige udstråling fra træ med gulvvarme: keramiske flisersfliser med et utroligt ægte trælook bliver hyggeligere og varmere med flisevarme, end det er muligt med et originalt trægulv. Så glem alt om varme sokker og vintertøfler - nyd bare vinteren barfodet på dit varme stengulv!

Sidst opdateret:07-01-2021
Foto af Maitreya Dittmers, medlem af redaktionen
Forfatter:
Maitreya Dittmers
er medlem af stonenaturelles online-redaktion. Hun informerer om aktuelle boligtrends, spændende baggrundsviden, attraktive looks med fliser og plader og holder dig opdateret med stonenatureller på de sociale netværk.