Kalksandsten
Kalksten eller sandsten?
Kalksandsten - løsningen i nødens stund
Da flere og flere mennesker boede i ghettoer under trange forhold i det 19. århundrede op til den tyske revolution, steg behovet for nye boliger til en overkommelig pris. Anton Bernhardi, en tysk læge, social reformator og iværksætter, gik i gang med at løse problemet(kilde: Wikipedia). Der var brug for et billigt byggemateriale til sociale boliger. I 1856 kunne han endelig præsentere sit resultat: kalksandsten. Murstenene af dette materiale behøvede ikke at blive brændt med store omkostninger, men kunne koldpresses, og Bernhardi leverede samtidig tegningerne til den passende maskine. Han grundlagde firmaet Dr. Bernhardi Sohn, som den dag i dag producerer maskiner til fremstilling af kalksandsten (siden 1947 under navnet EBAWE).
Under pres: produktionen af kalksandsten
Hvordan produceres kalksandsten helt præcist? For det første blandes brændt kalk og sand (hovedsageligt kvartssand) i forholdet 1:12, og der tilsættes vand. Denne blanding føres ind i reaktorer, hvor kalk og vand omdannes til hydratkalk. Når dette er sket, bringes blandingen til pressefugtighed og støbes til emner. Disse skal derefter hærdes hydrotermisk i fire til otte timer i en dampkedel under tryk ved 200 °C og et tryk på 16 bar. Under denne proces opløser den varme vanddamp silica fra overfladen af sandkornene, som danner bindemiddelfaser i kombination med den hydrerede kalk. Disse "vokser" fast på sandkornene og sørger for, at de bindes godt sammen. Kalksandstenen er færdig. Forresten: Der produceres ingen skadelige stoffer under fremstillingsprocessen!
Brug af kalksandsten
Kalksandsten bruges hovedsageligt i skalkonstruktioner, hvor det er et fremragende byggemateriale. Da kalksandsten har en høj massefylde, er det bærende, lydisolerende og brandhæmmende. Materialet bør dog altid bruges i kombination med isolerende materialer, da kalksandsten er varmeledende. Et plus for naturelskere: Kalksandsten er biologisk sund og uskadelig. Byggematerialet er fri for kemiske tilsætningsstoffer og allergifremkaldende stoffer. Der kræves kun en lille mængde energi til at producere kalksandsten; der opstår kun emissioner under dampgenerering. Derudover er der intet affald under produktionen. Hvis en kalksandsten går i stykker, lægges den tilbage i råmassen og får en "ny chance".
Kalksandsten er ikke en natursten
Selv om kalksandstenens mineralstruktur svarer til sandstenens naturlige bærestruktur, og selv om produktets bestanddele alle er af naturlig oprindelse, er det ikke et naturprodukt. Farve og struktur er ensartet, som det er tilfældet med næsten alle industrielt fremstillede produkter. Mens dannelsen af natursten som travertin eller marmor har taget mange år i jordens indre under alle mulige miljøpåvirkninger, er produktionen af kalksandsten reguleret og kontrolleret. Det giver naturligvis mening, når materialet bruges i skalkonstruktioner, hvor det skal opfylde visse krav. Men naturstenselskere sætter pris på de unikke strukturer og farver, der er karakteristiske for den respektive sort. I Solnhofen-kalksten kan man f.eks. endda finde fossile indeslutninger! Heldigvis er anvendelsesområderne for kalksandsten og natursten alligevel fundamentalt forskellige, så de er ikke konkurrenter.