Hvor stabil er natursten?
Stenbygninger lyver ikke!
Fodspor på stengulve eller enkelte skiferplader, der skaller af - skrækhistorier om natursten findes stadig. I modsætning hertil taler man også om hård og modstandsdygtig granit og robuste basaltplader. Men hvad er sandt? Hvor stabil er natursten egentlig?
Først og fremmest er natursten et af de mest stabile byggematerialer efter stål. Men hvor stabile fliser og terrasseplader af dette naturmateriale er, afhænger af typen af natursten, tykkelsen af fliserne og pladerne, og hvor godt de er lagt. En ting er sikkert: Intet er mere bevis på, hvor stabil og robust natursten er, end et kig på antikke bygninger som Colosseum i Rom eller Akropolis i Grækenland. De blev bygget for tusindvis af år siden og har trodset tidens tand den dag i dag.
Stabil natursten - forskelle i stentyper
Det er rigtigt, at naturstenens stabilitet afhænger af typen af natursten. Sandsten er f.eks. en sedimentær sten og er ikke så hård som granit på grund af sin sammensætning. Men det er netop denne særlige egenskab ved Middelhavets naturstensfliser, deres varme farve og naturlige fornemmelse, der glæder naturstensfans. Men hvis du faktisk er på udkig efter en meget stabil natursten, er basalt, kvartsit og granit blandt de hårdeste og derfor mest stabile natursten. De har disse egenskaber på grund af deres stensammensætning, især deres høje kvartsindhold.
Panelets tykkelse sikrer stabilitet
Stabiliteten af fliser og plader kan også udtrykkes i tal, da tykkelsen af natursten selvfølgelig er vigtig ud over typen. Fliser fås med en tykkelse på 1 - 1,5 cm. Denne flisetykkelse er tilstrækkelig til normal indendørs brug. Terrasseplader fås normalt i en tykkelse på 3 cm og er derfor ideelle til at lægge terrasser, havestier, trin eller indgangspartier. Stabiliteten af de 3 cm tykke naturstensplader er beregnet til privat brug, men ikke til at køre på med motoriserede køretøjer. Natursten med en tykkelse på 7 cm bør købes til områder, der er udsat for trafik, så naturstensoverfladen forbliver stabil, og de enkelte plader ikke knækker under den øgede belastning.
Professionel installation, så naturstenen forbliver stabil
Som man reder sin seng, sådan ligger man i den. Det gælder også for lægning af natursten. Hvis du gør alt rigtigt under lægningen, får du et stabilt naturstensgulv, der holder længe og forbliver smukt.
Lægning af natursten indendørs
Både inde og ude er det vigtigt at bruge en mørtel, der er egnet til natursten. Lægningsmetoden skal også tilpasses naturstenen. Naturstensfliser lægges overvejende med tyndbedsmetoden, dvs. med et tyndt lag mørtel på ca. 5 mm, især for formstabile fliser med en ensartet flisetykkelse. Delte naturstensfliser eller natursten med større dimensionsforskelle lægges ved hjælp af mellemlagsmetoden, dvs. mørtellaget påføres lidt tykkere for at kompensere for ujævnheder. Buttering-floating-metoden anbefales også til natursten, hvor naturstensmørtlen ikke kun påføres på gulvet, men også på flisernes bagside. Læs mere om at lægge natursten indendørs.
Lægning af natursten udenfor
Professionel installation er afgørende for en stabil terrasse. En af de vigtigste faktorer, når man lægger natursten, er den korrekte underkonstruktion. Både de anvendte materialer og den professionelle lægning af underlaget er afgørende. Desuden skal regn- og smeltevand nemt kunne løbe væk. En hældning på overfladen på 2-3 % er derfor nødvendig. Når underkonstruktionen er færdig, har du tre muligheder: Lægge naturstenspladerne løst i et leje af skærver, binde dem fast i drænmørtel eller lægge dem på sokler. Sokler er standardiserede komponenter, som regel lavet af plastik, som gulvpladerne placeres på. Stabile plader af hård sten, som f.eks. granit, basalt eller kvartsit, er særligt velegnede til at blive lagt på sokler. Denne installationsmetode er ganske enkel og kan også udføres af hobbyhåndværkere. Den faste limning i drænmørtel er noget mere kompleks. Hvis du ikke er så dygtig, er det bedre at finde en specialist, der har erfaring med at lægge naturstensplader.
Når man lægger udendørs, er det også vigtigt at fuge terrassepladerne stabilt. En sandfuge er nem at lave, men kan også nemt vaskes ud eller blive angrebet af myrer og ukrudt. At fuge en vandgennemtrængelig belægningsfuge er derimod mere tidskrævende, men senere også meget mere stabil og lettere at vedligeholde. I sidste ende er det vigtigt at opveje fordele og ulemper og derefter træffe en individuel beslutning.
Fordele ved natursten: stabil og nem at rengøre
Naturstenens stabilitet er blot en af fordelene ved dette naturlige byggemateriale. Den enkle vedligeholdelse af fliser og plader af natursten er også en af dem. Det er normalt tilstrækkeligt regelmæssigt at tørre natursten af indendørs med en fugtig klud og tilsætte stenplejeprodukter til aftørringsvandet med længere intervaller. Natursten, især kalksten, reagerer dog ikke godt på stærkt syreholdige rengøringsmidler.
Bemærk: Vi anbefalerat imprægnere gulvet for at få stabile og langtidsholdbare smukke gulvfliser. Imprægnering gør det sværere for væsker og snavs at trænge ind i stenen og reducerer dermed risikoen for tilsmudsning.